Netwerk

Alternatieve Geneeswijzen Nieuwegein

Emotionele en mentale belasting

We krijgen allemaal te maken met emotionele en mentale belasting in ons leven. Aan de ene kant zijn er geboortes, trouwerijen en promoties, aan de andere kant de dood, scheiding en ontslag. Aan de ene kant is plezier, vrede en geluk, aan de andere kant is verdriet, frustratie en boosheid. Het hoort bij de dualiteit in ons leven. Die ene kant pakken we over het algemeen goed op. De andere kant gaat vaak veel moeilijker. We kunnen wel wensen dat de andere kant er niet is en het negeren, maar daar is het niet mee verdwenen. Deze kant van het leven die we met pijn associëren, zal ons toch beïnvloeden. We zullen er mee moeten omgaan. Zo niet, dan zijn we aan het óverleven in plaats van léven.
 
rotondeDan gaat het bijvoorbeeld om:
• heftige emoties zoals verdriet, rouw, frustratie, boosheid, bij scheiding, verhuizing, ontslag, trauma's;
• mentaal destructieve overtuigingen als 'ik kan het niet', 'ik ben niet goed genoeg', 'ze moeten altijd mij hebben', 'ik moet perfect zijn', 'ik mag geen fouten maken'.
Wanneer we hierin blijven hangen en deze niet of onvoldoende verwerken, kan zich dat uiten in passiviteit of fatalistisch denken, in kwalen in ons lichaam (zoals vastgezette schouder- en nekspieren) of in overemotioneel reageren op ogenschijnlijk niet zo heftige situaties (te agressief of te geschokt).
 
Hoe? 
Maar hoe ga je daar dan mee om, hoe doe je dat dan? Eigenlijk is het hóe niet eens zo belangrijk. Het belangrijkste is dàt je er mee omgaat. Hoe kijk je aan tegen datgene waar je tegenaan loopt? Is het een probleem of een uitdaging? Zie je het als iets wat alleen maar door een ander kan worden verholpen of zie je hierin ook het stukje waarin je jezelf kunt helpen? In het één zit de actie, in het ander zit passiviteit. Natuurlijk is niet alles te veranderen. Over bepaalde zaken die internationaal worden vastgesteld,maar waar we als Nederlands staatsburger wel mee te maken hebben, hebben wij als individu geen contrôle. Hierin kun je jezelf dus niet helpen. Zoek dan naar jouw stukje hierin. Erken jouw stukje en dat je het graag wilt veranderen. Dat geeft richting en focus.
 
Wat? 
Wat je er dan vervolgens mee gaat doen, is de volgende stap. Het is afhankelijk van je eigen persoon, je karakter en je gedrag. Wil en kun je dit alleen of heb je graag hulp? Ben je een doener, iemand die graag beweegt, ga dan dansen, sporten, of doe yoga of tai chi. Of met hulp van een behandelaar rebalancing, craniosacraal therapie en shiatsu. Ben je een denker, wil je graag inzicht in je gedrag en hoe je dit kunt veranderen, denk dan eens aan nlp, regressie-, hypno of emotieve therapie. Of bijvoorbeeld precies andersom: de denker die lichamelijk aan de slag gaat en de doener die gaat analyseren. Of een combinatie van lichamelijk en pscho-emotioneel. Het belangrijkste is dat het bij jou past. Datgene waar je tegenaan loopt en je tot last is, verandert dan in iets wat je niet meer afremt of tegen houdt. Dan verandert óverleven in léven. En daardoor kun je weer met plezier je weg bewandelen en je leven beleven in je eigen tempo en op je eigen wijze.
 
Alle methoden die de AGN-leden aanbieden, zijn toepasbaar bij de verwerking van emotionele en mentale belastingen. Achter deze link staan de behandelvormen die de AGN aanbiedt, onderverdeeld in categorieën (natuurgeneeskunde en natuurmiddelen, psycho-emotionele, lichaamsgerichte, spirituele, energetische en andere behandelvormen).